donderdag 26 maart 2015

Ångermanland

Zweden ken een indeling in provincies, bestuurlijke eenheden. Daarnaast is er ook nog een indeling in zogenaamde landschappen. Dit heeft meer weg van een streek. Zoals de provincie Gelderland bijvoorbeeld ook een Achterhoek, Betuwe en Veluwe heeft. Een Veluwenaar zal niet snel zeggen dan hij Gelderlander is, nee hij komt van de Veluwe. Ook die manier zou je ook naar de indeling van de landschappen in Zweden kunnen kijken. De schaal is echter wel iets anders. Zo is het landschap Ångermanland 19800 vierkante kilometer groot, en dat is ongeveer de helft van Nederland en er leven ongeveer 130.000 inwoners.... Het is dus groot en stil. Het ligt in de bovenste helft van Zweden en hoort bij wat de Zweden in het zuiden Norrland noemen. In het noorden grenst het aan Lappland, in het westen aan Jämtland en in het oosten aan de Botnische Golf. 


Het is een (heel)erg rustig gedeelte van Zweden wat het toerisme betreft. Ik heb hier al eens geschreven over de streek. Toch is dat jammer, het is een prachtige streek met een van de mooiste kustlijnen van Europa, de Höga Kusten die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een kustlijn met mooie plaatsjes, steile rotsen en, heel bijzonder, ieder jaar komt de kust nog 8 millimeter omhoog. In een volgende post zal ik hier wat meer over schrijven. Overigens is deze kuststreek in toenemende mate in trek bij toeristen dankzij heel veel promotie. En het leuke in Noord-Zweden is altijd dat een drukke streek met "veel" toeristen voor Nederlandse begrippen nog altijd uitgestorven is. Dit filmpje geeft een mooie indruk van het gebied.





Behalve de kuststreek is ook het binnenland indrukwekkend met diepe rivierdalen, eindeloze ruige bossen en hier en daar, vooral langs de rivieren, landbouw gebieden met een kleinschalig karakter. En met de melancholieke sfeer van Noord-Zweden. 





vrijdag 6 maart 2015

Kitchen

Zo nu en dan zal ik iets over ons "fritidshus" in Zweden schrijven. Een soort dagboekje met de vorderingen aan het huis. Een huisje uit 1937 vlak bij een klein dorpje. Rustig gelegen langs een grindweg. Een houten huis in de typische rode kleur. We hebben een aantal jaren gezocht en uiteindelijk dit gevonden. Waren we zo kritisch dan? Dat viel op zich wel mee. Maar ons budget was beperkt en dan kan het wat langer duren. We wilden geen project, wel wat klus en opknap werk maar vooral ook vakantiehuis. En het liefst een wat ouder huis. De wat langere zoektocht heeft wel tot gevolg gehad dat we een duidelijk beeld kregen waar we een huis wilden, in de mooie streek Ångermanland. Deze streek ligt in de provincie Västernorrland. Een kleine 2000 kilometer van Nederland. Klinkt verder dan het is, 1200 kilometer naar Zuid Frankrijk of Italië rijden is aanzienlijk vermoeiender.
Onder het label Ångermanland zal ik de komende tijd ook wat posten, het is een geweldig gebied dat zich uitstrekt van de kust aan de Botnische golf tot aan de fjäll van Lappland maar bij Nederlanders vrij onbekend. 
We hebben het huisje nog maar net, afgelopen najaar kochten we het. Klussen is er nog niet echt van gekomen, we hebben wat opgeruimd en een aannemer heeft net voor de winter het dak vernieuwd. We zijn bezig met de planning, de klussen en klusjes voor de komende zomer. Wij vonden de keuken er in ieder geval al gezellig uitzien.